Велигденски јајца 2015
Здраво драги мои
еве уште еден Велигден дојде и најнапред сакам на сите да ви го честитам овој прекрасен празник па...Христос Воскресе!
Во денешниов пост нема да ви кажувам како да боите јајца (тоа веќе го сторив во статијата http://biodevojka.blogspot.com/2015/03/blog-post_16.html ), туку сакам само да ви ги покажам овогодинешните јајца и кошнички за подарок.
Како и минатата година така и оваа јајцата ги обоив со лушпи од црвен кромид, виолетова зелка и зачин куркума. Еве ги резултатите:
1. Јајцата со лушпа од црвен кромид имаа фантастична црвена боја, многу поубава од лани и лично најмногу бев задоволна од нив.
2. Јајцата обоени со лилакова зелка не ми испаднаа толку убави како лани (можеби зависи од видот на зелката), некои од јајцата ги извадив веднаш штом течноста се олади, едното од нив го држев два часа во течноста во фрижидер, а другото 4 часа. Има голема разлика во бојата. Еве погледнете:
3. Јајцата со куркума се следниве, намерно не ги држев многу затоа што сакав бледо жолтеникава боја.
Дел од јајцата ги разубавив со техниката декупаж со салфетки и белка од јајце (како лепак). Мене лично премногу ми се допаѓаат, а крајниот резултат беше ова:
Голем поздрав и ви посакувам убаво да си го поминете празникот во друштво на вашите најмили.
Вики
еве уште еден Велигден дојде и најнапред сакам на сите да ви го честитам овој прекрасен празник па...Христос Воскресе!
Во денешниов пост нема да ви кажувам како да боите јајца (тоа веќе го сторив во статијата http://biodevojka.blogspot.com/2015/03/blog-post_16.html ), туку сакам само да ви ги покажам овогодинешните јајца и кошнички за подарок.
Како и минатата година така и оваа јајцата ги обоив со лушпи од црвен кромид, виолетова зелка и зачин куркума. Еве ги резултатите:
1. Јајцата со лушпа од црвен кромид имаа фантастична црвена боја, многу поубава од лани и лично најмногу бев задоволна од нив.
2. Јајцата обоени со лилакова зелка не ми испаднаа толку убави како лани (можеби зависи од видот на зелката), некои од јајцата ги извадив веднаш штом течноста се олади, едното од нив го држев два часа во течноста во фрижидер, а другото 4 часа. Има голема разлика во бојата. Еве погледнете:
3. Јајцата со куркума се следниве, намерно не ги држев многу затоа што сакав бледо жолтеникава боја.
Дел од јајцата ги разубавив со техниката декупаж со салфетки и белка од јајце (како лепак). Мене лично премногу ми се допаѓаат, а крајниот резултат беше ова:
Голем поздрав и ви посакувам убаво да си го поминете празникот во друштво на вашите најмили.
Вики
Comments
Post a Comment