Направи сам: домашна и природна вегета
Вегетата е еден од најупотребуваните зачини, како при подготовка на супа така и како додаток за вкус на многу јадења. Постојат многу различни марки на вегета и повеќето од нив (ако не и сите) во својот состав вклучуваат бештачки бои, квасец, засилувачи на вкус, конзерванси и што се не.
Кога бев гостинка кај една моја другарка во Сицилија, мајка и ме научи на еден прекрасен стар рецепт (кој всушност води потекло од италијанскиот регион Тоскана) за природна вегета која ќе ја подготвите за половина час и за која не е потребно варење или било каква друга термичка обработка на состојките. Дава неверојатен вкус на храната.
Ајде најнапред да ви го кажам рецептот и начинот на подготовка, а потоа ќе говориме на кои сé начини може да ја употребувате во кујната.
Потребни состојки за овој рецепт се:
250 гр. кромид (јас обожавам црвен)
50 гр. моркови
50 гр. целер (корен или листови по ваш избор)
2 чешниња лук
150 гр. зачински бикли по ваш избор (јас користев босилек, магдонос и копар)
500 гр. сол
Значи солта во овој рецепт треба да биде застапена 50%, а останатите 50% зеленчук, затоа што самата сол претставува природен конзерванс.
Зеленчукот и зачинските билки се сечат на парчиња и се ставаат во блендер. Се сецка зеленчукот околу минута и потоа се додава солта и се продолжува со обработка се додека зеленчукот не стане толку ситен што ќе изгледа како густа каша.
Смесата ја собирате во една чиста и стерилизирана тегла од килограм.
Со оглед на тоа што, како што веќе и нагласив, солта е еден вид на природен конзерванс, вака добиената вегета трае година дена, а препорачливо е да се чува во фрижидер.
Оваа вегета не само што е комплетно природна туку е и премногу вкусна и може да ја користите за илјада работи во кујната. Може да се употреби при подготовка на супа или пак може директно да се додаде во подготовката на многу други јадења како на пример ориз или разни манџи, за подобрување на вкусот.
Со вака приготвената вегета не само што значително го подобрувате вкусот на јадењата на природен начин (барем знаете што конзумирате), туку и многу заштедувате. Со половина кило зеленчук и сол добивате 1 кг. вегета. А да не правиме муабет колку си правите услуга на сопственото здравје со тоа што не конзумирате вештачки бои и конзерванси присутни во поголемиот број на слични производи на пазарот.
Како што веќе многупати имам кажано, убавината пред се доаѓа од внатре и ние сме она што јадеме.
Вики
Кога бев гостинка кај една моја другарка во Сицилија, мајка и ме научи на еден прекрасен стар рецепт (кој всушност води потекло од италијанскиот регион Тоскана) за природна вегета која ќе ја подготвите за половина час и за која не е потребно варење или било каква друга термичка обработка на состојките. Дава неверојатен вкус на храната.
Ајде најнапред да ви го кажам рецептот и начинот на подготовка, а потоа ќе говориме на кои сé начини може да ја употребувате во кујната.
Потребни состојки за овој рецепт се:
250 гр. кромид (јас обожавам црвен)
50 гр. моркови
50 гр. целер (корен или листови по ваш избор)
2 чешниња лук
150 гр. зачински бикли по ваш избор (јас користев босилек, магдонос и копар)
500 гр. сол
Значи солта во овој рецепт треба да биде застапена 50%, а останатите 50% зеленчук, затоа што самата сол претставува природен конзерванс.
Зеленчукот и зачинските билки се сечат на парчиња и се ставаат во блендер. Се сецка зеленчукот околу минута и потоа се додава солта и се продолжува со обработка се додека зеленчукот не стане толку ситен што ќе изгледа како густа каша.
Смесата ја собирате во една чиста и стерилизирана тегла од килограм.
Со оглед на тоа што, како што веќе и нагласив, солта е еден вид на природен конзерванс, вака добиената вегета трае година дена, а препорачливо е да се чува во фрижидер.
Оваа вегета не само што е комплетно природна туку е и премногу вкусна и може да ја користите за илјада работи во кујната. Може да се употреби при подготовка на супа или пак може директно да се додаде во подготовката на многу други јадења како на пример ориз или разни манџи, за подобрување на вкусот.
Со вака приготвената вегета не само што значително го подобрувате вкусот на јадењата на природен начин (барем знаете што конзумирате), туку и многу заштедувате. Со половина кило зеленчук и сол добивате 1 кг. вегета. А да не правиме муабет колку си правите услуга на сопственото здравје со тоа што не конзумирате вештачки бои и конзерванси присутни во поголемиот број на слични производи на пазарот.
Како што веќе многупати имам кажано, убавината пред се доаѓа од внатре и ние сме она што јадеме.
Вики
Dali moze da se stavi krupna sol,dali ke se smele vo blenderot.
ReplyDeleteСпоред мене да. Никогаш не сум пробала, ама би требало да се смеле и да се спои со другите состојки. А како и да е при готвењето сигурно ќе се стопи. Поздрав
Delete