Домашен балзам за совршено меки и негувани усни


Голем обожавател сум на балзамите и лабелата за усни, со оглед на тоа што се од огромна важност за мека и негувана кожа на усните.

Обично балзамите за уста секогаш си ги правам сама и обожавам да експериментирам со разни состојки, комбинации и пропорции, сѐ додека ја најдам онаа која функционира за мене.

Во последно време многу имам слушано за балзамите на EOS иако никогаш ги немам пробано во оригинална верзија и не би можела да говорам за нивниот ефект. Со оглед на тоа што многу од критиките се позитивни, ме заинтересира многу декларацијата на производов и состојките кои ги содржи. Во продолжение ви го пишувам составот на два вида, иако е слична за скоро сите видови:

Sweet Mint

Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Beeswax (Cire D'abeille)*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Mentha Piperita (Peppermint) Oil*, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Stevia Rebaudiana Leaf/Stem Extract*, Tocopherol, Limonene, Linalool.


Strawberry Sorbet

Olea Europaea (Olive) Fruit Oil*, Beeswax (Cire D'abeille)*, Cocos Nucifera (Coconut) Oil*, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil*, Natural Flavor, Butyrospermum Parkii (Shea Butter)*, Stevia Rebaudiana Leaf/Stem Extract*, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower)Seed Oil, Fragaria Vesca (Strawberry) Fruit Extract, Limonene, Linalool.

Базата на овие балзами за уста е: маслиново масло, пчелин восок, кокосово масло, масло од јојоба и шеа путер. Екстрактите и мирисите се разликуваат од балзам до балзам.

Се обидов да го направам во домашна варијанта и затоа во оваа статија со вас ќе го споделам мојот рецепт, ќе ви кажам кои замени може да ги направите (доколку немате одредени состојки) и ќе го изнесам моето мислење за сруктурата и ефектот на оваа домашна варијанта.

Еве ги состојките и пропорциите кои јас ги употребив


2 кафени лажички маслиново масло
1 кафена лажичка кокосово масло
2 кафени лажички рендан пчелин восок
половина кафена лажичка масло од јојоба
половина кафена лажичка шеа путер
малку арома на чоколадо
2 капки етерично масло од портокал

Најнапред во една чашка на пареа загрејте ги маслата, шеа путерот и пчелиниот восок сите заедно. Откако сѐ убаво ќе се стопи, тргнете го од пареата, додадете ја аромата и веднаш ставете го во едно празно кутивче за балзам.


Оставете го производот убаво да се олади и зацврсне и вашиот домашен балзам за усни е готов.

Го користам веќе неколку дена и еве ги моите импресии.

Структурата не е ни многу тврда ни многу мека, би рекла идеална. Кога го земам од кутивчето во контакт со кожата се топи и лесно се нанесува на усните. Дава многу убав сјај кој вопшто не е нападен. Досега немам направено балзам за усни со шеа путер, меѓутоа ми се допаѓа ефектот врз усните.


Со овие пропорции кои ви ги предложив добивате две кутивчиња балзам како она на сликата.

Од состојките кои ги употребивме, маслиновото масло, пчелиниот восок, кокосовото масло и шеа путерот се обавезни затоа што заедно го даваат хранливиот ефект и структурата на производот. Маслото од јојоба го ставив затоа што го има во оригиналната декларација, меѓутоа доколку го немате може да го замените со арган или сончогледово масло.

Доколку немате етерични масла (најдобро е портокал затоа што останатите може да имаат горчлив вкус на устата), ви советувам да ставите малку ванила во прав. Одлично ќе го прикрие мирисот на маслиновото масло со оглед на тоа што е многу моќна како арома.

Јас освен етерично масло од сладок портокал користев и арома од чоколадо, меѓутоа мојата е маслена специјално формулирана за ваков вид на производи. Обично во супермаркети се наоѓа арома на чоколадо (како и други видови на арома) меѓутоа сите тие се на водена база и не се баш погодни за овој балзам. Токму затоа ви советувам да ставите малку ванила во прав или евентуално какао во прав кој исто така е растворлив во масло. Какаото во прав ставете го заедно со маслата, путерот и восокот додека ги топите на пареа.


Доколку ги немате сите овие состојки,да ве потсетам на трите други рецепти кои ги имам објавено на блогот и тоа

балзам со пчелин восок и мед

многу лесен балзам со чоколадо

балзам со какао путер 

Балзамот за усни нанесете го секогаш кога ќе почувствувате потреба од него. За подобар ефект ви советувам да го нанесете навечер пред спиење. Утредента ќе се разбудите со неверојатно мека кожа на усните.

Поздрав
Вики

Comments