Гоџи бери: намирница за долг живот


Старите народи велеле: “Во здраво тело здрав дух“ и апсолутно биле во право со оглед на тоа што нашата целокупна психофизичка состоба зависи од она што секојдневно го конзумираме. Природата ни нуди навистина безброј фантастични намирници кои ни помагаат во задржувањето на здравјето и виталноста, а една од  нив е гоџи бери или гоџи бобинки.

Оваа намирница потекнува од Кина, каде жителите редовно со генерации ја конзумираат со оглед на тоа што веруваат дека ја подобрува целокупната здравствена состојба и придонесува за подолг живот. Од тука го добива и епитетот намирница за долг живот. Го јакне имунитетот, помага во детоксификацијата на црниот дроб, ја подобрува мускулната издржливост, помага при периоди на стрес и ја оддржува еластичноста и убавината на кожата.

Во секое зрно од гоџи бери се наоѓаат сите основни состојки за добросостојба на нашиот организам како: витамини Ц и Е кои се од огромно значење во спречувањето на дејството на слободните радикали (антиоксидантно дејство), каротени како бета каротен, лутеин и ликопен. Од минерали присутни се железо, фосфор и манган кои го регулираат енергетскиот метаболизам, потасиум и магнезиум кои ја подобруваат издржливоста на мускулите (особено важно за спортистите), и секако цинк и хром.


100 гр. гоџи бери содржат:

112 мг. калциум;
1134 мг. потасиум;
9 мг. железо;
2 мг. цинк;
50 микрограми селен;
148 мг. витамин Ц;
7 мг. бета каротен

Може слободно да ги конзумираат и возрасни и деца, трудници, стари лица, спортисти и жени во менопауза. Препорачаната дневна доза за возрасни е од 1 до 2 супени лажици, додека за деца од 1 до 2 кафени лажички. Не се препорачуваат во случај на алергија на домат, при терапија со антикоагуланси или доколку се земаат лекарства за дијабетис.

Исто така важно е да не се претерува со количината затоа што прекумерното конзумирање може да предизвика диареа и грчеви во стомакот.


Јас ги конзумирам секојдневно и може да ви кажам дека навистина даваат виталност и енергија. Начините на кои најчесто јас ги конзумирам се:

за доручек во јогурт
како ужинка
во овошна салата
во ризото (се додаваат две минути пред крајот на готвењето на оризот)
како чај (во комбинација со зелен чај)

Ова се моите омилени начини на конзумирање на гоџи бобинките и секојдневно ги козумирам различно за да ми биде поинтересно.


Постојат разни видови на гоџи бери и според она што го имам прочитано најдобра е варијантата Xing Da затоа што растат на 1500 метри височина каде земјиштето не е загадено. Доколку купувате пакувани и пишува дека се од овој вид тогаш е одлично, меѓутоа кога се купуваат рефус тешко е да се одреди на која сорта припаѓаат (освен ако во продавницата немаат лист со декларација на производот).

Без разлика која сорта да ја купите, сепак ќе уживате во безбројните бенефицци врз вашето здравје и организмот. Со секојдневно конзумирање ќе почувствувате самите вие разлика и ќе сфатите дали и колку вашата виталност и енергија се зголемени.

Дали и вие обожавате да конзумирате гоџи бобинки и како најчесто ги конзумирате? Вашите искуства се добредојдени под текстот.

Вики



Comments