Мали совети при изборот на еден добар и квалитетен сапун


Пред некое време кога говорев за сапуните кажав дека не сите сапуни се исти и дека од огромно значење е начинот на кој е изработен еден сапун, состојките кои се употребуваат, и секако ефектот кој го дава врз кожата. Еден лош сапун може да има лошо влијание и да ја исуши кожата, додека убав и квалитетен сапун може убаво да ја хидрира и благо да ја измие кожата. Во продолжение на оваа статија ќе ви кажам како всушност се прават сапуните и на што да внимавате при изборот на еден добар сапун.

Најнапред да разјасниме што всушност претставува сапунот. Станува збор за еден производ кој настанува како резултат на хемиска реакција на природни растителни масла (или масла од животинско потекло) со жива сода во соодветен сооднос. При самиот процес на сапунификација се создава и глицерин. Ph вредноста на сапунот е базна што значи дека не е воопшто во склад со нашата кожа која има киселкаста ph вредност, меѓутоа доколку се земе предвид дека станува збор за производ кој е на измивање и во здрави услови кожата по кратко време може да ја поврати својата ph вредност, може да се користи без проблеми.

Како што веќе напоменав постојат многу видови на сапуни меѓутоа не сите се природни или нежни за кожата. Но како ќе ги препознаеме? Преку декларацијата секако. Во самата декларација каде се испишани состојките треба да стои зборот sodium и до него латинското име на маслото кое е користено на кое се додава наставката - ate. На пример:

Sodium Olivate: од маслиново масло
Sodium Palmate: од масло од палма;
Sodium Cocoate: од кокосово масло:
Sodium Shea Butterate: од шеа путер;
Sodium Ricate: од рицинусово масло итн.

Доколку во декларацијата наместо sodium стои зборот potassium не грижете се. Значи дека при процесот на сапунификација користен е потасиум хидроксид. Ако во сапунот има микс од повеќе масла во тој случај самиот сапун е поквалитетен со оглед на тоа што разни видови на масла имаат и различна функција врз кожата, а доколку во сапунот има само едно масло, во тој случај сапунот би можел да биде и агресивен за кожата (со исклучок на маслиновото кое може да стои само и одлично ја негува кожата).  Секако потоа одлично е доколку сапуните се збогатени и со други вредни состојки како на пример козјо млеко, витамин Е, етерични масла, или пак разни семки, житарици и иситнети растителни делови за пилинг ефект.


Доколку производителот сам го прави сапунот во тој случај во декларацијата ќе ја стави следнава ознака: најнапред латинското име на маслото кое го користел па потоа sodium hydroxide. На пример olea europaea, sodium hydroxyde. Доколку производителот купил веќе готова смеса за сапун, во декларацијата ќе го стави името на сапунот односно sodium olivate. Значи доколку јас сум го направила сапунот со маслиново масло и жива сода сама ставам olea europaea, sodium hydroxyde, а доколку сум купила готова смеса од некој производител ставам sodium olivate.

Едит: да не бидам погрешно разбарана и двете декларации се во ред, меѓутоа во последно време голем број на домашни производители во Италија  ја преферираат првата со цел да му дадат до знаење на купувачот дека сами прават производ за разлика од еден сапун кој се прави масовно каде на пример производителот купува готова смеса (само за да се разликува). Доколку станува збор за производители кои сами ги прават сапуните дома и се познати секако дека производот е нивни.

Кога во вашиот сапун ќе видите состојки како sodium lauryl sulfate или cocamide DEA, во тој случај не станува збор за вистински сапун туку за еден вид на синтетички производ (syndet) кој има ph вредност сличен на оној на нашата кожа, меѓутоа е многу поагресивен од вистинскиот сапун.

Запомнете дека конзервансите обично не се користат во сапуните (оние вистинските) со оглед на тоа што имаат базна  ph вредност, во цврста состојба се и присуството на вода е мало.

Прашањето е како може да знаеме дали еден сапун кој не е индустриски (рачно изработен) е добар за нашата кожа, доволно пени или го дава посакуваниот ефект? За жал не може да знаеме од самата декларација, може само да го увидиме ефектот користејќи го. Во декларацијата не е назначен точниот процент на масла и доколку во еден сапун има на пример поголем процент на кокосово масло сапунот ќе има поголема измивна моќ, со повеќе маслиново масло ќе има поголема хидратантна моќ итн. Единствен совет кој можем да ви го дадам е да гледате колку реално сапунот има измивачка моќ и колку пена прави. Тоа е единствено нешто кое прави разлика помеѓу еден сапун и друг.


Во последно време се појавија и сапуни кои се проѕирни и имаат внатре парченца од овошје или кора од овошје и изгледаат прекрасно. Мој личен совет ви е да ги избегнувате затоа што не се баш вистински сапун. Претставуваат еден вид на глицерински сапун кој внатре може да содржи и состојки кои се премногу агресивни за кожата. Подобро е да земете убав обичен сапун кој ќе биде деликатен за кожата отколку модерен сапун кој претерано ќе измива.

Секако најдобро нешто е доколку си ги правиме сапуните сами дома и знаеме што сме ставиле внатре. Провесот на правење сапуни не е лесен ама не е ни тежок еднаш кога ќе влезете во игра. Кога ќе почнете да произведувате сами сапуни и да ги правите по сопствен вкус нема да престанете, верувајте ми. Во една од наредните статии (не знам точно која да не ветувам) ќе направам еден вид на туторијал како во домашни уалови да се направи хидратантен сапун за сува кожа со точен процент на состојки.

Се надевам дека статијава ви беше од корист и дека горе доле знаете на што да обрнете внимание доколку сакате да го одберете вистинскиот сапун за вашата кожа.

Ве поздравувам и се читаме наскоро.
Вики 

Comments

  1. napravete tutorijal video za sapun kako se pravi preku sliki samo ne bidejki ne e toa toa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здраво драга Ангела така е, друго е во живо само што немам убава камера, а преку компјутерот ќе биде катастрофа снимката ама ќе се обидам. Поздрав.

      Delete
  2. Zdravo Viki.
    Pravam sapuni veke 4 godini i prv pat slusam za vakvo tumacenje na listata na sostojki!???
    Sostojkite se deklarirat kako proizvoditel ke odluci- dali ke trgne od pojdovnite sostojki ili ke napise finalnite, sosema e isto. Taka da kaj domašni, tnr.prirodni sapuni možat da se najdat dvete varijanti: 1. Olea Europea ,.....Sodium Hydroxide, ili 2.Soduim Olivate.......itn
    Licno, koristam ovoj vtoriot nacin, no dvata se ispravna. Duri postojat mislenja deka toj e i poispraven, bidejki vo finalniot proizvod nema nitu soda, nitu maslinovo maslo, tuku samo saponificirano maslo.
    Ne znam od kaj ti e ova podela, no ne e ispravna, vo opšti (svetski) ramki.
    Maja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здраво драга Маја, точно е дека и двете декларации се исправни со оглед на тоа што станува збор за финален производ. Во последно време барем во Италија домашните производители ја ставаат првата со цел да нагласат дека сами го прават производот затоа што има и такви кои декларираат сопствен производ а сепак купуваат готова паста. Ова не се однесува секако на домашни производители како тебе на пример или еве Ла Сој кој знаеме дека сами ги произведувате сапуните во домашни услови. Поздрав

      Delete

Post a Comment