Грозје: вистински еликсир за здравје и убавина


Есента ни дава различни видови на грозје, кое претставува одлична храна како за организмот, така и за убавината и здравјето на кожата.

Ова малечко овошје во своите слатки зрна го зачувало целото сонце од изминатиот летен и топол период, и претставува рудник на многу активни и ценети состојки како шеќери, танин, витамин А, витамини од групата Б, витамин Ц и минерали како потасиум, железо, фосфор, калциум, магнезиум.

Полифенолите и биофлавоноидите во грозјето се состојки кои имаат еден спектар на фантастични ефекти врз нашата кожа: ја хидрираат кожата, ја подобруваат еластичноста и имаат способност да ја регенерираат самата кожа.

Во денешнава статија ќе проговориме за корисните дејства на грозјето врз организмот (конзумирано внатрешно) а во наредната ќе се задржам на неговото влијание врз убавината на нашата кожа и ќе ви дадам многу рецепти за маски и пилинзи.

Најнапред, една од најголемите дилеми на сите е дали грозјето дебелее?

Калориски гледано грозјето има околу 61 kcal за 100 грама во споредба со останатите есенски овошја како јаболко 40  kcal, круша 60  kcal, слива 55 kcal, и секако не треба да се демонизира дека дебелее. Меѓутоа содржи голем број на шеќери и затоа треба сепак да не се претерува во конзумирањето на ова овошје.

Во секој случај треба да се знае дека грозјето претставува волшебно овошје кое доколку се вклопи во еден здрав стил на живот и правилна исхрана, може да даде неверојатни резултати.

Во следниов приказ може да ја видите хранливата вредноста на грозјето:


Не се препорачува на дијабетичарите, меѓутоа претставува одлична храна најнапред за спортистите, но и за останантите доколку се конзумира во умерени количини.

Трудниците може да го конзумираат, меѓутоа најдобро преку ден а не навечер со оглед на тоа што дава енергија.

Кои се бенефициите од конзумирањето на ова овошје?

- ги зајакнува коските: грозјето изобилува со голем број на минерали меѓу кои и бор кој ја помага апсорбцијата на калциум во коските. Може да го јадете во комбинација со сусам (кој е исклучиво богат со калциум), со оглед на тоа што борот од грозјето ќе помогне побрзо да се апсорбира калциумот од сусамот;

- го буди целиот организам: со доаѓањето на есента понекогаш се чувствуваме уморни и без енергија. Доколку наутро или за ужинка земете малку грозје, истото ќе го разбуди вашиот организам и ќе ви даде енергија;


- го штити срцето: грозјето (особено она црното) содржи ресвератрол, еден вид на полифенол кој е огромен антиоксиданс и има антиканцерогено дејство врз човековиот организам;

- го намалува нивото на лошиот холестерол и ги прочистува бубрезите, црниот дроб и системот за варење;

- ја подобрува работата на системот за варење на храната: грозјето има лаксативно дејство и е одлично доколку имате проблем со “мрзливи црева“;

- го подобрува видот: едно испитување на универзитетот во Мајами покажа дека грозјето одлично го зајакнува видот и го подобрува здравјето на нашите очи;

- го подобрува сјајот, здравјето и убавината на кожата: благодарение на многубројните вредни состојки, грозјето има одлично влијание врз нашата кожа. Ја оддржува еластичноста, го помага производството на колаген, има антиоксидантно дејство и ги контрастира слободните радикали и помага во избелување на дамките на кожата.

Подетално за овие дејства ќе говорам во следната статија.


Сфатвме колку грозјето е од непроценлива вредност за нашиот организам, меѓутоа како најдобро да го конзумираме со цел да ги извлечеме сите овие вредни состојки?

Освен тоа што може да се конзумира свежо за доручек или ужинка, би сакала да ви предложам два навистина оригинални начина за конзумирање на грозјето, или поточно неговиот сок, кој се надевам дека ќе ви се допаднат со оглед на тоа што го прочистуваат нашиот организам и пожелно е да се прават токму овој период на промена на годишните времиња.

Есенско прочистување на организмот со грозје

Во текот на целиот месец ви препорачувам да го прочистите вашиот организам на следниов начин: наутро на гладно срце земете свеж сок од грозје (во соковник ицедете го грозјето, најдобро доколку е црно) и додадете половина лажичка мед.

Пијте го на гладно срце 10 мин. пред доручекот.

Бенефициите од овој напиток се многубројни и тоа:

- го прочистува црниот дроб од токсини;
- го намалува лошиот холестерол во крвта;
- го зајакнува имунитетот и претставува вистинска вакцина против настинки и грипови која и те како е добредојдена во овие променливи температури.


Доколку внимавате на шеќерите во тој случај пробајте го следниов напиток: наутро направете си малку зелен чај и оставете малку да се олади.

Во една шоља ставете половина од чајот а другата половина цеден свеж сок од грозје. Додадете и половина лажичка мед и пијте го наутро на гладно срце 10 мин. пред појадокот.

Овој напиток има големо антиоксиданстно дејство благодарение на зелениот чај и сокот од грозје, а медот има големо антивоспалително и антивирусно влијание.

Го штити вашиот организам од надворешните влијание, го прочистува и секако претставува еден валиден напиток за зајакнување на организмот против првите настинки кои доаѓаат.

Јас навистина сакам многу грозје и мое омилено е црвеното. Зеленото го јадам многу поретко.

Кој е вашиот омилен вид на грозје и колку и како најчесто го конзумираѕе?

Вашите коментари се добредојдени под самиот текст.

Вики

Comments