Малина: чувар на нашето здравје, добросостојба и убавина
Малината не само што претставува едно од највкусните овошја кое честопати се наоѓа на нашите трпези, туку и вистински еликсир за здравје и добросостојба на целиот организам.
Ова малечко овошје кое може да го конзумираме свежо во текот на целиот летен период, не снабдува со многу вредни витамини и минерали кои пред сѐ штитат од многу болести, меѓутоа ја помагаат и убавината на нашата кожа.
Малините се богати пред сѐ со витамините А и Ц како и некои од групата Б (Б1, Б2, Б3 и Б9) кои се од неопходна важност за нашето здравје, меѓутоа и моќни антиоксиданси кога станува збор за убавината на нашата кожа.
Исто така содржат голем број на минерали како потасиум, железо, содиум, фосфор, калциум и цинк и богати се со влакна пред сѐ пектин.
Благодарени на сите овие елементи кои се во комплетен склад и хармонија, малините имаат безброј бенефиции врз нашиот организам како:
- го зајакнуваат организмот;
- го подобруваат варењето на храната (благодарение на големиот број на влакна присутни во нив);
- ја прочистуваат крвта и го намалуваат лошиот холестерол (доволно е да се конзумираат 50 гр. дневно за да се добијат одлични резултати);
- го штитат срцето;
- помагаат при менструални болки;
- одлични се за време на менопаузата (го балансираат производството на женските хормони во организмот);
- од голема помош се доколку сакате да изгубите некој колограм (го зголемуваат чувството на ситост);
- го помагаат производството на колаген во кожата;
- имаат огромно антиоксидантно дејство и го спречуваат влијанието на слободните радикали;
- содржат фолна киселина и витамин П кои се од огромно значење за време на бременоста;
За да се добијат многу од овие бенефиции врз организмот, потребно е да конзумирате барем 50 гр. малини дневно во текот на целиот летен период кога се свежи. Може да ги конзумирате на повеќе начини и тоа:
- свежи за доручек или ужина;
- во овошни салати (секако без додаток на шеќер);
- како смуди за доручек или ужина со јогурт или млеко (од растително или животинско потекло);
- како дресинг за салати од зеленчук во комбинација со маслиново масло, оцет и малку мед (во еден блендер изблендирајте ги сите состојки и додадете го како дресинг на салатите од зеленчук).
Совет плус: малината лесно се расипува во контакт со друга малина, така да во фрижидер траат најмногу до 4 дена. Купувајте само онолку колку што може да конзумирате во тие 4 денови.
Што се однесува до убавината на кожата, малините се богати со една состојка која во контакт со кожата го подобрува производството на колаген и еластин. Ја подобрува еластичноста на самата кожа, го спречува предвременото стареење, го намалува влијанието на слободните радикали и го подобрува тенот и сјајот на кожата.
За да добиете дел од овие ефекти, пробајте ја мојата прекрасна антиоксидантна маска со избелувачки ефект.
Се надевам дека статијата ви се допадна и дека ова што го прочитавте ќе ве натера да внесете по некоја малина во вашата секојдневна исхрана.
Поздрав и до скоро читање
Вики
Comments
Post a Comment